Muayene ve Kaynaklı İmalat
Kaynak, üretimde önemli rol oynayan bir üretim yöntemidir. Basit konstrüksiyonlardan riskli konstrüksiyonlara, merdivenler, binalar, çelik yapılar, vinçler, köprüler, boru hatları, basınçlı kaplar, taşıma ve kaldırma ekipmanları gibi konstrüksiyonların imalatının önemli bir kısmını oluşturur. Bu sistemlerde kaynaklı imalat kalitesi çok kritik bir unsurdur
Tahribatsiz Muayeneler
Kırıkkale Tahribatsız Muayene NDT,ISO 9712 (EN 473) ve ASNT CP-189-2011 standardına göre, seviye I ve seviye II olarak kalifiye olmuş uzman personel kadrosuyla, endüstriyel ve kaynaklı ürün ve uygulamalarınızda tahribatsız muayene ve sonuçları değerlendirilmesi hizmeti vermekteyiz. Kırıkkale Tahribatsız Muayene NDT test yöntemleri hammadde, yarı mamül veya mamül malzemeler üzerinde uygulanabilir. Bu kapsamda ferritik ve östenitik çelikler, alüminyum alaşımları, nikel alaşımları, bakır alaşımları ve titanyum alaşımlarının malzemenin karakteristikleri ve uygulama alanlarının imkânlarına göre, yüzey kusurlarının muayenesinde Penetrant test PT (ISO 3452-1); iç kusurların muayenesinde ferritik ve östenitik çelikler, alüminyum alaşımları testleri uygulanmaktadır.
Tahribatsız Muayene Yöntemleri
Kırıkkale Tahribatsız Test (NDT) kendi başına bir bilim dalıdır. Kırıkkale Tahribatsız Muayene NDT test yöntemleri hammadde, yarı mamül veya mamül malzemeler üzerinde uygulanabilir.
Yüzey hatalarının tespiti için kullanılan bir muayene metodudur. Hataların muayene yüzeyine açık olması gerekir. Kırıkkale Tahribatsız Muayene NDT yüzey altında kalan veya herhangi bir nedenle yüzeye açıklığı kapanmış bulunan hatalar bu metotla tespit edilemez.
Bilimsel Temeli
Muayene yüzeyine açık süreksizlikler içine kapiler etki ile nüfuz etmiş olan penetrant sıvısı geliştirici tarafından tekrar yüzeye çekilerek süreksizlik belirtileri elde edilir. Süreksizlikler çatlak türü ise çizgisel belirtiler, gözenek türü ise yuvarlak belirtiler elde edilir.
Uygulama Alanları
Metalik veya metalik olmayan bütün malzemelerde beklenen yüzey hatalarının tespiti için kullanılabilir.
Sınırlamalar
Muayene parçasının çok gözenekli bir yapıya sahip olması durumunda bu metodun sağlıklı uygulanması pek mümkün olmaz. Yüzey temizliğinin uygun yapılmamış olması sonucu doğrudan olumsuz etkiler. Muayene sonrasında ise son temizlik işlemi gerekir. Kimyasal maddelerin kullanımı özel bir özen gerektirmektedir (ör. atıklar)
Uygulama
1. Muayene yüzeyinde Ön-temizlik
2. Penetrantın uygulanması
3. Penetrasyon için bekleme
4. Ara-temizlik
5. Geliştirme
6. İnceleme
7. Değerlendirme ve rapor hazırlama
8. Son-temizlik